torsdag 19. august 2010

Sølvnakken, kap. 2, del 1.

Det er tidlig på ettermiddagen, og jegeren bestemmer seg lor å koke enda en kaffekjel. Det er solskinn, vindstille og ganske varmt. Teftforholdene er dårlige, derfor har det ingen hast med jakta. Han finner tørrved på en grangadd tett bakom rasteplassen, og legger mer ved på glørne. Deretter tømmer mannen gruten av kaffekjelen og fyller opp med vann fra bekken. Så hekter han kjelen inn på en bjørkekjepp og svinger den inn over bålet.

Jegeren tar jakka av og bretter skjorteermene opp over albuene. Det er på det varmeste på dagen, og mannen slår etter knotten som med ett kommer fram fra ingensteds. Så lener han seg tilbake mot sekken, som står opp mot jordkanten, tenner en sigarett uten filter og blåser store røykskyer ut mot myggen.

Mannen fyller kaffe på kjelen, som straks koker opp. Han svinger kjeppen litt til sida og lar kjelen stå og trekke et par minutter. Deretter fyller han i den svarte trekoppen, tar en stor slurk av den sterke kaffen og tenner en ny sigarett.

Det er midt i uka, og jegeren er aleine i skogen. Han sanser stillheten. Så hører han larmen fra en trailer som kjører oppetter Gauldalen, og det irriterer han litt. Men snart er denne lyden borte, det blir igjen stille i skogen, og han hører bare knitringen fra bålet og bruset fra bekken.

Lenge ligger jegeren uten å tenke på noe spesielt. Han har god tid og gjør akkurat det han vil. Sånn sett kunne han ligge her til kvelds. Og til dagen etter for den saks skyld. Han er ikke avhengig av noen, og ingen er avhengig av han. Han har mat og kaffe og røyk og alt han trenger. lallfall for en stund. lallfall for en dag eller to.

Jegeren ser nedover åssida og over på den andre sida av dalen. Han ligger slik til at han kan se over mot Anfinnfjell. På nordsida av dette fjellet har han jaktet rype mange ganger. Her er mye fint rypekjerr, især på den nordøstre sida. Det er lenge siden han har vært akkurat i det terrenget. Mange år siden.

Som mannen ser utover dalen og på åssidene og på fjellene rundt, kommer han i hu enkelte jaktturer som har betydd noe spesielt. Han minnes især den første jakta i dette området for om lag ti år siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar