søndag 22. august 2010

I grenseland. Kap. 1, del 1.

Gaundalen heter en dal som ligger sørøst i Snåsa ved grensen til Sverige. Dalen, som strekker seg fra nordvest mot sørøst, ligger ensomt til. Skal en vandrer gå inn til denne dalen fra nærmeste vei på norsk side, må han bruke en halv dag om han går fort, og en hel om han har meget å bære på. Men om han får båtskyss over Torrøn, og om været er slik at en kan ta over denne store sjøen, er det lettere å ta seg fram gjennom Sverige. Fra nordvestenden av sjøen er det bare 6 kilometer fram til Gaundalen gård, som i dag er det eneste faste bostedet i dalen.

Bosettingen i Gaundalen er kjent fra begynnelsen av 1600-tallet. Før den tid er det trolig at jegere og veidemenn har streifet gjennom traktene, og kanskje bodd her i kortere perioder, i barhytter eller under en gapahuk. Her har vært godt om all slags vilt, og især elg. Og her var engang gode bjørnetrakter.

Og det hevdes, uten at noen vet noe sikkert, at svenske rømlinger, som søkte seg langt vekk fra lov og dom, var de første som holdt til i dalen. De kan ha bodd her, i måneder og kanskje år, antakelig i tømrede småhytter, og de livnærte seg av jakt og fangst. Men de ble ikke bofaste for særlig lang tid, og det er ikke sikre spor etter dem.

Først var det én gård i dalen, og siden, fra midten av det 17. århundre, var det to. Seinere var det til og med tre gårder som var bebodd og drevet helt fram til vår tid. Nå er det to eiendommer i dalen, men bare én gård som er bofast.

I dalbotnen renner ei elv som heter Gauna. Det er ei stor elv, med stort nedslagsfelt og mange sideelver. Gauna starter nord for Skjækerskaftet, og renner først gjennom en høyfjellsdal mellom Skjækerfjella og Tverråklumpen, før den kommer ut i Gaundalen. For det meste strømmer elva rolig gjennom lendet, men enkelte steder går den i stryk og små fossefall.

Slik er det nederst mot Torron.

Litjelva heter ei sideelv som kommer nordfra. Først renner den lille elva gjennom åpent, vakkert høyfjellsterreng, men der barskoggrensen går, er det en bratt rygg, og her kaster elva seg ut, først i en stor foss, og litt lenger nede i én til. Nedenfor fossene blir lendet slakere, flere bekker og småelver kommer til, og etter hvert renner Litjelva brei og rolig nedetter dalen. Et par hundre meter nedenfor Gaundalen gård gjør elva en sving og renner inn i Gauna.

Dalen som Litjelva renner gjennom, begynner i Nordskaret, et søkk i fjellet som ligger mellom Heggsjøfjellet og Nordskarklumpen. Fra Heggsjøfjellet, der grensen mellom privatterreng og statsallmenning går, kan en se nordover i Snåsa mot sjøen Grønningen og Plukkuttjernfjellet og, lenger øst, mot områdene rundt Gjevsjøen. I godvær kan en se Søndre og Nordre Gjevsjøhatten, de kjegleformete fjellene som ligger nordøst for denne store grensesjøen mot Sverige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar