søndag 22. august 2010

I grenseland, kap. 1, del 2.

Det er fra Grønningen en lettest kan ta seg inn i Gaundalen fra norsk side. I rypejakta er det mange jegere i Grønningenområdet. De jakter i Plukkuttjernfjellet og i Belbutjellet og i Reinhornfjellet og i andre fjell nær ved. En jeger som står tidlig opp og som liker å gå langt, kan stundom nærme seg allmenningsgrensen, men siden avstanden fia Grønningen til Gaundalen er mer enn to mil i luftinje, er det sjelden noen kommer så langt inn som til Heggsjøfjellet.

Terrenget er småkupert i denne lyse, sørvendte dalen som ikke har noe navn, men vi kan kalle den Skardalen. Alle steder finnes massevis av godt rypekjerr. Innimelom ligger små og store myrdrag, og her er mange bekker, som alle renner ned i Litjelva. Noen av disse bekkene kommer fra små svarte vann som for det meste ligger i myrlendt terreng, og som er dypere enn vanlig er på høyfjellet.

Grubbtjønna heter et slikt svart, dypt vann. Tjønna ligger i et lite dalsøkk med frodige åsrygger rundt, som er ganske bratte på den nordøstre sida. I denne åssida gror svære bjørker, som en ikke skulle vente å finne så høyt til fjells. Her er ingen bartrær, en skal leite lenge for å finne en enslig grankragg; det er ikke alltid lett å finne egnet brenne. Men de store hvite bjørkestammene har massevis av never, som brenner godt selv i det verste regnvær. Og om vinden er sterk, og kommer fra nord eller sør, øst eller vest, er det lunt nede i dalsøkket, og et fint sted å raste for en sliten og sulten og kaffetørst jeger.

Seterdalen heter en annen dal. Denne dalen, som igger nordvest for Skardalen, kommer ned fra skaret mellom Heggsjøfjellet og Heinåklumpen. I dalbotnen renner Seterelva, som fortsetter ned i Gaundalen og inn i Litjelva.

I Seterdalen er vegetasjonen nesten like frodig som i Skardalen, og rypeterrenget er om lag like godt. Ofte er det slik at om det er lite fugl i den ene dalen, er det mer i den andre.

Mellom disse dalene går en lav fjellrygg med et dypt søkk midtveis oppe. Det er her Grubbtjønna ligger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar